Skandinavinen neurokiruginen kongressi 200860 th ANNUAL AND FIRST INTERACTIVE CONGRESS OF THE SCANDINAVIAN NEUROSURGICAL SOCIETY

Toukokuun lopussa osallistuin Skandinaavisen Neurokirurgisen Yhdistyksen järjestämään kongressiin yhdessä työtovereideni kanssa. Tämä oli jo 60. yhdistyksen vuosittainen neurokirurgien kongressi, mutta tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettiin myös hoitajien konferenssi.
Skandinaavisen Neurokirurgisen Yhdistyksen perustaja jäseniä olivat mm. Herbert Olivecrona Ruotsista ja Aarno Snellman Suomesta. Ensimmäinen yhdistyksen kokous pidettiin vuonna 1945 myös Tukholmassa. Yhdistyksen tavoitteena on alusta alkaen ollut neurokirurgisen erityistiedon jakaminen skandinaavisissa maissa ja yhteistyöverkoston luominen, lisäksi tänä vuonna kongressin tavoitteena oli myös luoda hoitajille mahdollisuus keskusteluun eri hoitokäytännöistä pohjoismaissa.
Saavuimme lentokoneella Tukholmaan torstaina 29.5. Illalla oli tutustumisjuhlat Skanssenin Vasa Museossa, jossa aluksi oli opastettu kierros museossa ja sen jälkeen cocktail tilaisuus. Varsinainen konferenssi alkoi perjantaiaamuna. Luennot oli järjestetty historiallisen Grand Hotellin auditoriossa.
Teemoina olivat hoitotyö ja funktionaalinen neurokirurgia, hoitotyö ja aivotuumorit, neurokirurgian erityisalueet hoitotyössä, traumapotilaiden hoitotyö ja lisäksi opettaminen ja ohjaaminen.
Olimme valmistaneet kongressia varten kaksi posteri esitystä. Ensimmäisessä posterissa kerrottiin neurokirurgian historiasta Suomessa ja toinen posteri käsitteli traumapotilaan hoitotyötä ja hoidon kehitystä HYKS neurokirurgian klinikassa, Töölössä. Posterit olivat englanninkielisiä ja lisäksi meillä oli mukana myös pienemmät versiot jaettavaksi sekä ruotsin- että englanninkielisinä.

Jaana Kotila, HYKS, hoitotyön kliininen asiantuntija, Neurokirurgia